La preluarea materialelor noastre, trebuie să indicaţi autorul și sursa.
Despre Biblie
Biblia (grecește βιβλίον, la plural βιβλία = cărți) este o colecție de scripturi sacre din iudaism (Vechiul Testament) și creștinism (Noul Testament).
Biblia a fost prima carte tipărită în lume și este cea mai tipărită, cea mai cumpărată și cea mai citită carte din toate timpurile. A fost scrisă pe parcursul a aproximativ 1600 de ani, în 3 limbi diferite (ebraica, aramaica și greaca veche), de către aproximativ 40 de autori și conține 80 de cărți (66 canonice și 14 bune de citit). Toate aceste cărți sfinte sunt inspirate (insuflate) de către Dumnezeu Duhul Sfânt.
Inspirația sau insuflarea este influența (înrâurirea) dumnezeiască a lui Dumnezeu Duhului Sfânt asupra unui autor biblic. Prin insuflare Dumnezeu luminează mintea autorului spre a cunoaște și înțelege cele descoperite lui. Deasemenea, îl îndeamnă să scrie și îl ferește de greșeli pe parcursul scrisului.
Autorul primește de la Dumnezeu ideile, dar își păstrează cugetarea, voința și stilul în care scrie. Dumnezeu a fost și este întotdeauna nobil, El este cu totul dragoste și nu manipulează, doar sfătuiește și inspiră. Astfel, El mereu i-a respectat scriitorului personalitatea și i-a lăsat libertatea de a reda în felul său propriu cele descoperite lui.
Importanța Bibliei
Sfântul Apostol Ioan ne spune în a sa Evanghelie că aceste scrieri sfinte s-au scris pentru ca noi să credem „că Iisus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu“, şi, crezând, să dobândim viaţa veșnică în numele Lui (Ioan 20, 31). Cu adevărat Biblia conține Cuvântul lui Dumnezeu și „fericiți sunt cei ce ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc“ (Luca 11, 28).
Sfântul Siluan Athonitul (†1938) zice: „Cuvântul lui Hristos, primit cu o adâncă credință, duce omul către viața veșnică pe o cale pe care va întâlni multe lucruri neobișnuite, necunoscute de către cei ce nu urmează lui Hristos“. (Sfântul Sofronie Saharov, Cuviosul Siluan Athonitul, pag. 229)
Este bine să citim Biblia sau de Biblie să se ocupe alții?
Însuși Domnul nostru Iisus Hristos ne asigură că Scripturile vorbesc despre El (Ioan 5, 39) și au puterea de a ne curăți de păcate și de a ne sfinți, prin lucrarea Cuvântului Adevărului (Ioan 17, 17). Așadar, de mici ar fi bine să cunoaștem Sfintele Scripturi, fiindcă ele pot să ne înțelepțească spre mântuire, printr-o adevărată credință în Hristos Iisus (II Timotei 3, 15).
Sfântul Apostol Petru zice că avem în Scripturi cuvânt proorocesc întărit, „la care bine facem luând aminte, ca la o făclie ce străluceşte în loc întunecos“ (II Petru 1, 19) și ne îndeamnă să avem în noi Cuvântul lui Hristos „cu bogăţie“ (Coloseni 3, 16).
Marele Ierarh al Bisericii, Sfântul Ioan Gură de Aur (†407), era convins că „fără citirea Sfintei Scripturi, mântuirea omului este îndoielnică“.
Întrebat ce cărți sfinte ar trebui să citim, Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul (†1994) a răspuns: „Întâi Sfânta Scriptură. Apoi Vieţile Sfinţilor şi scrierile patristice“. Și Sfântul Isaac Sirul (†700) spunea că: „Dumnezeu cu Harul Său ne-a deschis bezna inimii, ca să avem înțelegere din contemplarea Sfintelor Scripturi și din învățătura părinților, celor mari.“ (Sfântul Isaac Sirul, Cuvinte despre nevoință, pag. 154).
Închei cu o concluzie categorică a Sfântului Sofronie Saharov (†1993): „Este esențial să citim Evanghelia, cu care nu se poate compara nicio altă carte. Apoi, viața noastră va fi construită pe Cuvântul lui Dumnezeu. Și, vom începe să ne gândim și să luăm decizii în spiritul poruncilor divine“.
Vă recomandăm cel mai bun text digital al Bibliei Ortodoxe, online: teonote.ro/biblia.
Pentru cei mai sârguincioși, există și programul TeoNote, cu ajutorul căruia puteți nu doar citi, ci și studia, Biblia: teonote.ro/teonote.